MaarNormaal nr. 8 artikel 5

 

EL MADRIGALISTO


Wij sneuzen

 

 

Het weer is altijd mooi op koorzondagen.

Leuk voor de thuisblijvende kinderen en partner. Voor hen hebben we het er voor over.   Dat is bewezen. Het bewijs gaat als volgt. Elke koorzondag die we ons herinneren was er een met mooi weer; het enige verleden dat telt, is wat we ons ervan herinneren.

 

Waar of niet waar ?

 1. Op een bepaald ogenblik zong het Gents Jeugdkoor zoveel madrigalen dat een wijziging van de naam zich opdrong - vandaar Gents Madrigaalkoor.
 2. Op ons eerste kerstconcert zong de minister van Cultuur niet mee.
 3. Het Gents Madrigaalkoor wordt populair, ook op tv. TV1 denkt aan de realitysoap "Van Koudenberg" (met patriarch Steven, diva Cathérine en hun koorkroost). Canvas stelt een praatprogramma voor met de titel "Bis - mannen!", waarin drie vrouwen (Liesbeth, Annelies en Marlies) het mannen knap lastig maken.
 4. De wedstrijd Koor van het Jaar is de eerste belangrijke koorwedstrijd die het GMK won.
 5. De wedstrijd Koor van het Jaar is de laatste belangrijke koorwedstrijd die het GMK zal winnen.
 6. Op het eerste Londense concert van Johan met het koor van St Martin in the Field, waren 20 gmk-leden-supporters aanwezig.
 7. Tijdens het laureatenconcert in de Gentse Begijnhofkerk lag er een ijslaagje in het wijwatervat.

 

Antwoorden:

 1. fout: het koor zong alleen occasioneel wel eens een madrigaal. De naam kwam nogal toevallig tot stand, op een ogenblik dat we vooral een neutrale vervanging zochten voor jeugdkoor, waarmee we te veel organisatoren en subsidiërende overheden op het verkeerde been zetten. Koorsecretaris Luc Van Outryve las in het berichtenblad van de VFJK een artikeltje waarin Vic Nees de term madrigaalkoor gebruikte voor een koor van ongeveer onze toenmalige samenstelling. Een betere autoriteit konden we niet vinden.
 2. fout: hij was er en hij zong wél mee.
 3. fout; maar waarom niet, eigenlijk.
 4. fout; we wonnen b.v. de nationale koorwedstrijd van de RTBF in 1982
 5. fout.
 6. fout, het waren er slechts vier.
 7. fout, maar het hád gekund

 


 Johan Duijck getekend door Paul De Becker

Rol maar, maan

Rol maar, Maan,
je ogen in je schijn;
mijn vrees als kind
die ik niet meer vind
terwijl ze er ook niet zijn.

Zon maar aan
de stranden van mijn jeugd
waar spel op blijheid dreef
- nu nog moe zijn bleef
gespeeld terug, als deugd.

Maan maar aan
de kinderen van mijn nest
tot braaf, tot wijs,
verkleur ze fel tot grijs
en weet het zelf nog best.

Maar als sterren zwerven
vol van eeuwig gruis,
mogen zo ver sterven
waar het is,
om te blijven pluis.

(Marc, 1990)

 

No men set omen

Onze spellingscorrector kreeg een stukje van de GMK-ledenlijst te pakken en hij sloeg ook nog Engels en Nederlands door elkaar. Kijk nu eens wie er allemaal meezingt.

Anjelier Pisang; Beer De Jaguar; Beha Baret; Benedict Jaws; Benedictie Van Ontrieven; Cairn Heroic; Sabel Van Palmwijn; Disable Van Unveil; Eva Oprecht; Franc De Vows; Gentler Geyser; Gerand Linnen; Goeroe Gebroeid; Greet Llamas; Ian Torch; Jobs Stifles; John Duck; Joke Filament; Jolige Huig; Kaakt Zandwallen; Kattin Verpest; Kendrick Culprit; Liegbeest Kiesman; Liever Meegeleverd; Lisbon Standard; Live Cypress; Luien Colbert; MacCaboose; March Burning; Marries Baseman; Mica Stropje; Mike Answer; Mirage Anthony's; Nice Kochi; Ohaën Kornuit; Pieta De Cannock; Pita Grenada; Puike Dandy; Quatrain Knockers; Smachtend De Proever; Stijf de Kemel; Huilde Gefineerd; Whim High.

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor