MaarNormaal nr. 5 artikel 7

 

EL MADRIGALISTO


Wij sneuzen

 

 

"Mijn dochter kan geen muzieknoot van een ribosoom onderscheiden en ze spot al jaren met het GMK, "dat koor" van haar moeder. Nu heeft haar huidige vriend conservatorium gelopen en hij is op zoek naar een goed koor. Mag ik het GMK aanbevelen?"

Leuk. Nog nooit gehoord van een moeder die er
met de vriend van haar dochter vandoor is?
  Natuurlijk. Je dochter benijdt je heimelijk.
Als moeder en vriend op hetzelfde
niveau presteren zal ze dubbel zo fier zijn.

6 maanden-journaal

Eerst de hoofdpunten...


 Voor dit seizoen heeft Mieke Anseeuw een stemvormingstraject uitgezet. Verzweiflung, Wut und Schrecken begleiten ihren Sturz, und eine neue Welt entspringt.

 Voor zijn derby in Brugge op 28 april verraste Johan vriend en vijand met een geheel herziene en verbeterde uitgave van de vrouwenploeg-opstelling.Vollendet ist das große Werk; der Schöpfer sieht's und freuet sich.

 De kerk van Massemen is officieel erkend als monument voor de betere kooractiviteiten. Mit Staunen sieht das Wunderwerk der Himmelsbürger frohe Schar, und laut ertönt aus ihren Kehlen des Schöpfers Lob !

 De populaire uitdrukkingen "Neem een potlood in uw klauwen" en "Mond zeer ver openen" zijn de plannen om de streek van Autun koorgewijs te bezoeken fataal geworden. Noch drückte Gram nicht ihre Brust, noch war zur Klage nicht gestimmt ihr reizender Gesang.

 

En nu meer bijzonderheden...

 Het eerste kwartier van de repetitie staat Mieke Anseeuw voor het koor. Ze combineert stem-opwarming met stemvorming en zangtechniek. Zij beschikt over een onuitputtelijk repertoire van klanken, vibraties, lichaamshoudingen en bewegingen waarmee zij in haar geheel eigen stijl het koor confronteert. Geen uitdaging is haar te veel, geen risico gaat ze uit de weg, geen variatie op een oefening laat ze liggen. Uit chaos komt ze tot schepping. Die sessies worden aangevuld met een individuele analyse van alle koorzangers: elke foute mondstand heeft ze gezien, elke zwevende rib gevoeld, elke flankademhaling betast. Met die gegevens stelt ze een aangepaste work-out samen die alle lichaamsfuncties gepast stimuleert en in het bijzonder de peristaltiek bevordert.

 De verrassing was compleet toen Johan vlak voor het concert in de Brugse Sint-Jacobskerk zijn spiekbriefje bovenhaalde en de dames een nieuwe plaats toewees. Daarmee beschikt het koor nu eindelijk over een definitieve vaste opstelling voor vijf-rijen-concerten. Ze vormt een delicaat contrast met de vaste opstelling voor repetities; we hebben ook een gedurfde variante in voorraad bestaande uit een vaste opstelling met modules; voor concerten in onze "economy"-formule bevelen we de losse opstelling in light-versie aan. Kenners verwachten dat de wisselende formaties een hechtere sociale band binnen de alt- en de sopraanpartijen zullen bevorderen.

 Eind april repeteerden we een halve zondag in de kerk van Massemen. De kerk verraste door haar prettige akoestiek en haar gastvrije omgeving. Dat er geen Voske of Toverdoos in de buurt is voor après-activiteiten is geen probleem, en al zeker niet wanneer onze onovertroffen Monique de catering verzorgt en Mia bijschiet met passie en framboos. Hopelijk beseft Massemen wat het doet, want het GMK heeft het adres genoteerd.

 In een vorige MaarNormaal kondigden we voor deze herfst een mini-concerttrip aan naar de streek van Autun. Het koor heeft die activiteit moeten schrappen. Niet het mond- en klauwzeer maar de jonge ouders in het koor maakten de organisatie ervan te moeilijk. Jammer, want dit soort activiteiten werkt stimulerend op de kwaliteit en de prestaties van het koor en op zijn sociale weefsel. Maar daarom niet getreurd, uitgesteld is niet verloren.

 

Karel en Wouter

Karel, waarom hou je soms je hand als een schelp aan je oor ?

Kijk Wouter, dat is nu professioneel, zo kan ik beter de juiste toon houden wanneer anderen vals zingen.

Goed dat je het ons zegt, Karel, we zullen er voortaan op letten vals te zingen wanneer we je naar je oor zien grijpen.

 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor