MaarNormaal nr. 15 artikel 6

 

el Camino del Alma,
de cd

Het bestuur van het Gents Madrigaalkoor heeft tien jaar lang met een onbevredigd gevoel gelopen dat van het imposante werk Alma de la Música geen studio-opname bestond. De uitvoering van december 1997 is wel door de toenmalige Radio 3, nu Klara, opgenomen en uitgezonden, maar zo'n live opname heeft behalve haar charme, ook haar beperkingen. Toen Johan nog twee werken componeerde die met Alma de la Música een mooie triptiek vormden, lag het voor de hand om op zoek te gaan naar de middelen om de opname en uitgave van de cd te realiseren.

En nu is hij er. De opname gebeurde op drie locaties, telkens aangepast aan de akoestische en praktische vereisten van het werk. Voor de opname van Cantar del Alma trokken we naar een professionele studio, waar piano, koor en solist mooi tot hun recht komen. Voor de opname van Alma de la Música hebben we de Sint-Fransiscuskerk van Sint-Kruis (bij Brugge) drie dagen bezet met orkest, twee koren, een solist en… een cameraploeg van de VRT. De reeks Plankenkoorts heeft een tv-uitzending aan Johan Duijck gewijd – ze werd in oktober 2007 uitgezonden. Op deze bladzijden ziet u enkele foto's van die dagen. In de kathedraal van Brugge (Sint-Salvator) namen we ten slotte het meest recente stuk op, Alma, búscate en Mí. De (betrekkelijke) avondstilte van de Brugse binnenstad maakte het mogelijk koor en orgel in de beste omstandigheden op te nemen.

Aan deze cd is veel zorg besteed, bij de opname, de samenstelling en de uitgave. Het koor dankt in het bijzonder Hans Van Daele die niet alleen de kennis en kunde van zijn firma Arsis inbracht, maar zich daadwerkelijk engageerde voor het beste muzikale resultaat. We zijn ook de firma Phaedra erkentelijk om de cd in zijn reeks In Flanders' Fields uit te geven en te distribueren. Dat is niet de eerste dienst die Luc Famaey bewijst aan de promotie van het Vlaamse muziekleven. U kunt de cd het beste (en het goedkoopst) kopen bij de koorleden - doe het meteen na het concert.

Op deze website vindt u meer informatie over de cd op de gewone cd-pagina. U kunt hem voor 15 € bestellen via het koorsecretariaat:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

      Johan tijdens de cd-opname © GMK/Filip Van Lancker
Johan tijdens de cd-opname © GMK/Filip Van Lancker
Johan tijdens de cd-opname © GMK/Filip Van Lancker

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor