MaarNormaal nr. 13 artikel 5

 

 

6 maanden-journaal


Uw anekdotisch overzicht van het voorbije halve GMK-jaar 


    Eerst de hoofdpunten...

1 Johan Duijck heeft "zijn" korenfestival overleefd

2 Kerst vierden we in Oostende en Wondelgem

3 De zaal van de Academie voor Letterkunde in Gent vaut le voyage

4 Het verkeer naar Maaseik verloopt vlot. In de richting Gent is er stilstaand verkeer

5 Het Gents Madrigaalkoor zong in Brugge het War Requiem van Benjamin Britten met Vladimir Ashkenazy

6 Het Academy of Saint Martin in the Fields Choir zong in Athene

7 Damme is een perfect georganiseerd stadje

8 Zelfs de boter zingt

9 Het Marienchor Eupen wordt straks honderd

    ...en nu meer bijzonderheden.

1
Het Korenfestival: ook wij zijn ervan bekomen, dank u. In dit nummer géén nabeschouwingen. Het is mooi geweest. Wie nog foto’s wil zien, reppe zich naar de GMK-website: hier klikken.

2
Kerst, het is telkens weer wat anders. Twee keer werden we door een enthousiaste organisatie ontvangen. Oostende had in een nauwelijks te vinden kerk een goed uitgelicht reuzenpodium opgezet, met een prima piano. Wondelgem genoot van kerst op zijn kerstst: storm en ontij buiten (waardoor er geen glühwein kon geschonken worden op het kerkhof), binnen vol warmte en sfeer. Scrooge wist zich geen houding te geven.

3
Voor de jonge balie willen we nóg zingen, al was het maar voor de statige zaal van de Academie (nog altijd in Gent…). Of omdat die meisjes en jongens hun voorraad relatiegeschenken verrijkten met onze collectie cd’s.

4
Kom dan eens helemaal terug uit Maaseik met de bus, gezellig in het donker… om vast te zitten in een onnozel bloemperkje. Toen de opgeroepen takelwagen er ook de brui aan gaf, kon er gelukkig een tractor gevorderd worden. Zo konden we veel langer nagenieten van een plezierige namiddag met veel jonge mensen en veel Limburgse vla.

een wiel van een bus

5
De eenmalige uitvoering van het War Requiem was een voltreffer. Publiek en uitvoerders waren enthousiast, zoals u in dit boekje leest. De dames van het koor hielden stand tussen slagwerk en gong, het internationale klasse-orkest speelde in een sound-of-music-uniform, het knapenkoor zat verscholen in het riet. En Vladimir Ashkenazy...

6
Het koor van de Academy zong in Athene. Met succes en enkele GMK’ers. De osmose tussen het ASMF-koor, het VRK en het GMK, dat moest ervan komen.

7
Het concert in de kerk van Damme was iets uitzonderlijks. Herdenking, benefiet, sfeer en Bardos op topsnelheid. Zonder struikelen.

8
Op 22 mei zond Nederland 1 in de reeks “de liefde gaat door de maag” een programma rond Mia Strobbe uit, waarin zij een half uur lang de lof kon zingen van de verschijnselen visfumet, koorzingen, verliefdheid, tafelen, echtgenoot. In haar onvolprezen taal, het Sint-Gillis-Dendermonds.

Mia poseert trots bij haar prestaties

9
Het Marienchor vroeg ons en het meisjeskoor Lirica om zijn 100 jaar mee te vieren (zie ook elders in dit nummer). Lirica imponeerde door zijn afwerking: gepolijst als een Zwitserse ansichtberg, getimed als de backhand van Justine. Het GMK stelde een splinternieuwe tenor op, die wel dertig centimeter hoog opschrok toen hij bij verrassing werd genomen door el boxeador van ColaCao.

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor