MaarNormaal nr. 3 artikel 2

 

Repeteer je weer

 

Omdat internet nog niet die graad van perfectie heeft bereikt waarmee virtuele repetities mogelijk zijn, en omdat we daar ook niet op zitten te wachten, maakt het Gents Madrigaalkoor gebruik van een materiële locatie voor zijn repetities. Lekker ouderwets, maar dat brengt natuurlijk beperkingen met zich mee. Om maar iets te noemen, je moet zo'n repetitielokaal hébben. Op dit ogenblik hebben we dat niet, en dat is een probleem. Dat "hebben" moet u vooral niet te possessief begrijpen, "van een geschikt lokaal gebruik mogen maken" vinden we al mooi. En ook dat "niet hebben" moet u niet te streng interpreteren: we redden ons wel, maar we zijn toch hard op zoek naar verbetering.

Daarom dit dossiertje "koorlokaal". We lopen los door de verschillende lokalen waarin het koor ooit voor een wat langere tijd heeft gerepeteerd, we strooien wat nostalgie rond, we dromen van betere tijden, we leggen u onze desiderata voor. Klagerig willen we in geen geval doen. We beseffen maar al te goed dat we door veel instanties bijzonder goed worden geholpen. De stad Gent b.v. steunt ons daadwerkelijk door het lokaal in de Gouverneurswoning tegen zeer gunstige voorwaarden ter beschikking te stellen (dat lokaal is nog altijd ons basislokaal... maar het is te klein geworden voor voltallige repetities). De Sint-Bernadettekerk van Sint-Amandsberg (die is dan weer te groot), het Koninklijk Muziekconservatorium (doet wat het kan, maar is even goed dicht voor renovatie), het Nieuwenbosch (waar we nu bijna elke week repeteren), ze zijn er wel, maar helemaal goed is het telkens net niet. (In zijn artikeltje gaat voorzitter Geert Laleman dieper in op de concrete eisen waaraan een geschikt repetitielokaal moet voldoen.).

Met Johan Duijck repeteerden we achtereenvolgens in de keuken van het Caermersklooster in het Patershol (Marc Cabus bezocht er het prachtige restauratiewerk... dat al jaren stil ligt), daarna in de zaal boven de parochiekring van Sint-Macharius (aan de Dendermondsesteenweg, waar de bouwvalligheid ons verdreef). Vandaar verhuisden we naar de benedenzaal van de mooi gerestaureerde Gouverneurswoning (de historisch oudste plek van Gent, waarvan we u in kort bestek de lange bewogen geschiedenis vertellen), en de laatste twee jaar repeteren we in de zaal van het Gentse conservatorium (waarvan we u enkele anekdoten uit zijn korte bewogen geschiedenis vertellen).

Misschien helpt u ons uit de nood?

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor