MaarNormaal nr. 3 artikel 12

 

Concertagenda

  

vrijdag 10 november 2000

Winds of Dawn, wereldcreatie van de compositie van Roland Coryn
Ieper , kathedraal om 20.15 uur
org. : het symfonieorkest van Vlaanderen met de medewerking van de Provincie West Vlaanderen
kaarten : 050/ 84 05 87

zondag 12 november 2000

Winds of Dawn
Antwerpen, de Singel om 15 uur

vrijdag 17 november 2000

Winds of Dawn
Harelbeke, ontmoetingscentrum
kaarten : 056/ 73 34 20

 

Deze concerten worden uitgevoerd door het Gents Madrigaalkoor, het Vlaams Radio Koor, het kinderkoor Rondinella Knokke Heist, het Vlaams Symfonieorkest van Vlaanderen, Catherine Vandevelde (sopraan), Andrew Wicks (tenor) en Stuart Mac Intyre, bariton. Dirigent is Johan Duijck.

De wereldcreatie van Winds of Dawn - de ondertitel luidt Missa "da Pacem", een mis voor de vrede - wordt een hoogtepunt voor de muziek in Vlaanderen dit seizoen. Drie grote solisten, een kinderkoor en twee gemengde koren bundelen de krachten met het Symfonieorkest van Vlaanderen voor drie unieke uitvoeringen.

Componist Roland Coryn schreef Winds of Dawn op teksten van o.a. Dante, Hugo Claus, Bertold Brecht, W.H. Auden en Louis Aragon.

Wanhoop en protest, angst en doelloosheid tekenen het lot van de mens. Het vergt moed om dat lot in eigen hand te nemen en neen te zeggen tegen oorlog en verdrukking, armoede en pijn. Het vergt moed om niet in cynisme en onverschilligheid weg te zinken. Het vergt moed om een waarachtig mens te blijven en kracht te putten uit de mooie dingen van het leven. Over die strijd, die twijfel en die bevrijding gaat Winds of Dawn. Een harde, ontroerende, openhartige en eerlijke confrontatie van de mens met zichzelf en de wereld.

De creatie vindt - niet toevallig - plaats op de vooravond van de internationale herdenking van de Wapenstilstand in de kathedraal van Ieper. 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor