MaarNormaal nr. 3 artikel 1

Mi alma, que en olvido está sumida,
torna a cobrar el tino y memoria perdida
de su origen primera esclarecida.

Beste

en lieve,

 

De oude man met de hond heette Raymond De Kremer. Hij was op een vage manier een collega van mijn vader en schreef onder verschillende pseudoniemen, waarvan Jean Ray en John Flanders de bekendste zijn, maar ik herinner me alleen de hond en hoe ik hard in de hand van mijn moeder kneep. Het beest was even groot als ik en straalde een beklemming uit die ik pas later met de boeken van zijn baasje zou associëren. Misschien zag u ooit de film die Harry Kümel van zijn bekendste roman maakte met Orson Welles in de hoofdrol: Malpertuis. Stukken ervan zijn in het Gentse Patershol gedraaid, vlakbij het repetitielokaal van het Gents Madrigaalkoor. Op een avond liepen we van de repetitie recht de set op. Maar dat was veel later. Lang geleden.

Dat is het soort herinneringen dat bovenkwam bij het dossiertje "repetitielokaal" dat we voor dit nummer bij elkaar sprokkelden. Het Gents Madrigaalkoor is namelijk een beetje op de dool, wat koorlokaal betreft, en dat leek ons een goede aanleiding om aan het onderwerp wat aandacht te besteden, vanuit verschillende invalshoeken. En tegelijk loopt u met ons door het oude Gent, want die lokalen hebben een geschiedenis.

Gisteren nog een koorlokaal, vandaag in MaarNormaal.

Het Gents Madrigaalkoor besteedt nogal wat energie aan stemvorming. Natuurlijk is stembeheersing altijd een vanzelfsprekend onderdeel van koorzingen geweest, maar de manier waarop daaraan wordt gewerkt evolueert. Tenminste, dat is zo bij ons. Eén van de populaire technieken heet Gilles Schneider. Deze kwieke Franse bariton heeft een zeer goede relatie met het koor en was direct bereid een forum over "stemvorming" te openen met een originele bijdrage. In volgende nummers willen we ook graag andere stemmen laten horen.

De eerste grammofoonplaat van het GMK was meteen een succes Dit is het eerste nummer dat tegelijk ook op onze website verschijnt. Dat wil zeggen, sommige artikels, zoals u nu ook uit vorige nummers sommige bijdragen kunt raadplegen. Voor de volledige inhoud moet u nog altijd in het papieren boekje terecht. En lid zijn van de "vrienden van het Gents Madrigaalkoor", maar dat bent u al, waarvoor dank.

 

 

 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor