MaarNormaal nr. 16 artikel 1

 

Dit is een Requiem voor de doden,
maar ook een Requiem
van de Verrijzenis en het Licht

 

Beste

en lieve,

 

Dit tijdschriftje, aanvankelijk bedacht als GMK-huisblad, als bindmiddel tussen het Gents Madrigaalkoor en zijn sympathisanten, heeft gaandeweg de functie geabsorbeerd van programmaboekje voor buitenbeense concerten. Ook dit nummer is tweeslachtig, met zowel GMK-eigen onderwerpen als uitvoerige concertinformatie, en ook deze keer betreft het een programma met een uitzonderlijke meerwaarde. Menen wij.

De eerste uitvoering van het Requiem van Vic Nees is een gebeurtenis in koor-, muziek- en Vlaanderenland, waaraan hoge verwachtingen zijn verbonden. Vic Nees, een hoogbekende componist met een rijk palmares, verkondigt al enkele jaren dat hij geen groot werk meer zal afleveren. En zie, nu komt hij met een compositie van deze grandeur, een Requiem nog wel, een muziekgenre dat volgens diverse hitlijsten bijzonder geliefd is.

Het Gents Madrigaalkoor is daarom gepast trots dat het dit in primeur mag zingen en daarvoor met enthousiaste concertorganisatoren kan samenwerken.

Er zijn nog twee omstandigheden die deze gebeurtenis voor de leden van het Gents Madrigaalkoor markeren, een blijde en een zeer tragische.

Dit frisse Requiem van Vic Nees is een geschenk aan het koor vanwege Carlos Bourgeois, die Vic kon overtuigen het te componeren. Het is daardoor ook een geschenk van Vic aan ons allen. Daarover leest u in dit boekje meer.

Enkele weken geleden, midden in de voorbereidingen voor dit Requiem, overleed onverwachts Jan Troch, jarenlang prominent tenor, oud-voorzitter, hulpdirigent, mede­bezieler en zoveel meer voor het koor. De koorleden zijn aangeslagen door de dood van deze innemende man, die van zingen een sublieme inspiratie tot levensblijheid maakte.

© GMK & Bram Van Groenigen

De dood is onontkoombaar het meest én het minst triviale thema in ons leven. Vic Nees heeft ervoor gekozen dat in het Licht te plaatsen van de Verrijzenis. Jan, je hebt dit werk alleen op repetities mogen zingen, maar wij zullen in elke uitvoering jouw stem blijven horen. Bedankt. 

(Marc)

  


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor