MaarNormaal nr. 14 artikel 3

 

 

Repertoirewissel


In 2006 werken we aan een nieuw programma, met het zicht op 2007. Misschien komt er ook een cd-opname hier en daar, het is tenslotte al even geleden dat we nog in de studio stonden. We geven alvast de grote lijnen.

 

Super flumina Babylonis

De tijd dat romantische, 19e-eeuwse muziek een belegen faam had, is voorbij, zelfs als ze uit onze eigen contreien komt. Onder de banier (vlag? wimpel?) Romantiek: dit is Belgisch, verzamelde Johan de warmste romantische koorpartituren van César Franck, Emile Wambach, Jaak-Nicolaas Lemmens, Jef Van Hoof, Jean-Marie Plum, Joseph Callaerts, Joseph Jongen, Jules Van Nuffel. Soms a capella, soms met orgel of piano, soms onbekend, altijd bemind.

El camino del alma

Met Alma, búscate en mí heeft Johan Duijck zijn laatste Alma geschreven. El alma, de ziel, de essentie. Ze zit in zijn drie alma's, die alle geïnspireerd zijn door de Spaanse mystiek van de 16e eeuw. De teksten zijn van Fray Luis de León (Alma de la música - Ode aan Francisco Salinas), San Juan de la Cruz (Cantar del alma) en Santa Teresa de Ávila (), drie Spaanse heiligen die in de eeuw van Keizer Karel een uitgesproken spirituele invloed hadden die nazindert tot in onze dagen. Het eerste werk, Alma de la Música, zongen we in 1998, het tweede werd vorig jaar door het Vlaams Radio Koor uitgevoerd, en het derde zingen we voor het eerst op 23 april op het vriendenconcert.

Deux mille regretz

In 2000 zongen we met veel succes en evenveel plezier Deux mille regretz van Roland Coryn, het werk dat de componist voor het Gents Madrigaalkoor schreef ter gelegenheid van de herdenking van 500 jaar Keizer Karel. Het tweede nummer van Maarnormaal, uit 1999, is gewijd aan Deux mille regretz. We hebben het werk onlangs weer op het repertoire genomen. De volledige compositie vraagt een renaissance-ensemble dat contrasteert met een groot modern koor, maar de gedichten komen even goed apart en a capella tot hun recht. De tekst is van Anton van Wilderode. In zijn dichtbundelDe Vlinderboom doet hij de reis over van Keizer Karel, die van Vlaanderen naar het SpaanseYuste trok, om er te overlijden. Het is ook een metaforische reis van de machtigste man van de westerse wereld naar de berusting in het onvermijdelijke.

       Jules Van Nuffel

César Franck

Emile Wambach

Joseph Jongen

Jaak Lemmens

Jef Van Hoof

 

 


© v.z.w. Gents Madrigaalkoor